06.09.2018 Torsdagssjakk bondestruktur - del 1

Bondestruktur og sluttspill


Her i diagram 1 vises svakheten ved dobbeltbønder i sluttspillet. De kan ikke forsvare hverandre og er da mer sårbare, særlig når det ikke er flere offiserer igjen.
Her vinner hvit lett med f.eks g4. Svart må da storme til for å stoppe g-bonden fra å bli dronning. Men hvit kan da la svarts konge gå helt opp til f4 siden svart ikke kan slå f3. I såfall vil hvits g-bonde kunne gå foran inn å bli dronning. Så svarts konge må stå å passe på g-bonden, mens hvit i ro og mak kan gå opp og slå begge bøndene på b-linjen, for deretter å gå over å hjelpe g-bonden inn til dronning.Her kommer en mer kompleks studie hvor dobbeltbonde  avgjør i sluttspillet: 


Diagram 2 her viser en ofte forekommende bonde-struktur etter Rui Lopez (Spansk) og Berlin-varianten. Her har hvit fordel av å være i trekket, men ikke minst en bedre bondestruktur uten dobbeltbonde. Hvit har dermed majoritet på kongefløyen og nok ressurser til foreløpig å blokkere på dronningfløyen.

Prøv gjerne dette mot computer !

Planen for hvit er derfor å true med å få etablert en fribonde på kongefløyen.
Se fortsettelsen i diagram 3 her under:


Diagram 3
Aktive konge er viktig. I diagram 3 er det også viktig at hvit ikke slår g-bonden som nettopp er flyttet frem, siden svart da slår tilbake og hans konge kan komme i opposisjon og tvinge hvits konge ut til en av sidene på d3 eller f3. Svarts konge kan da også komme ned på d4 eller f4 og erobre hvits merbonde på e4.

I stedet går hvit selv inn for et bonde-brudd med e5 !

Hvis svart da tar e5, tar hvit til gjengjeld g5 og får selv en dobbeltbonde, men denne dobbeltbonden får ikke negative konsekvenser siden hvit da lettere kan få en fribonde på kongefløyen samtidig som at svart må gi tilbake den erobrede bonden på e5. 

Prøv gjerne dette mot computer !

Hvis svart heller tar f-bonden slår kongen tilbake denne og svart slår endelig e-bonden og får dermed faktisk en ekstra bonde på e5, men det hjelper ikke her siden hvit konge blokkerer foran på e4 og truer igjen med å få en fribonde på kongefløyen der han nå har to mot svart sin enslige bonde der. Kongen må i forsvar der og må dermed gi tilbake sin bonde på e5 pluss alle bøndene på dronningfløyen som hvits konge kan plukke.

Prøv som sagt prøv gjerne dette mot computer !
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Så kommer en mer kompleks studie med dobbeltbonde som svakhet:


Kommentarer

  1. hei,svein erik.endelig har jeg fått gått inn og sett på kurssidene.dine sluttspillstudier er innstruktive og lærerike.litt slik den sovjetiske sjakkskolen stod for,tror det var botvinnik-start sjakkinnsikt med sluttspillteknikk.mange takk.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Benidorm sjakkturnering 2018 fre.30. nov. - lør. 8. desember

NM-2019-Larvik

Sjakkurs for begynnere